Om arrangemangen som varit

Karlstads Humanistiska Förening deltog på den värmländska bokmässan på Värmlands Museum och där delade vi ut 72 årsböcker, värvade tio nya medlemmar och samtalade med många mässbesökare. Verkligt roligt – vi känner att vi har vind i seglen!

Årets medlemsbok, Evert Taubes värld av David Anthin, är ett verkligt fynd! Mycket intressant innehåll. Bokhandelspriset ligger mellan 289 och 350 kr. Det är alltså en bra affär att vara medlem och boken är högst läsvärd och rikt illustrerad. Boken finns, för den som betalt sin medlemsavgift, att hämta den 28 november i samband med föreläsningen.

Kjell Fredriksson

____________________________________________________________
2012-11-05

Intressant Amerikakväll 

Amerikakvällen den 5 november blev mycket lyckad. Vår ordförande Kjell Fredriksson hade förberett ett helt batteri med frågor om amerikansk politik inför presidentvalet. Panelen, Hans Lödén från Karlstads universitet samt Erik Gustavsson och Kristin Mikalsen från Sverige Amerika Centret svarade mycket initierat och kunnigt. Både Erik och Kristin hade nyligen varit i USA och på plats upplevt valrörelsen. 

Sedan handlade det om nordamerikanska inbördeskriget. Kjell Fredriksson undrade varför han (kanske vi) vet så lite om detta krig. Det var ett grymt krig med 600 000 döda och kriget har betytt mycket för samhällsutvecklingen i USA. Sedan berättade Erik Gustavsson om slaget vid Hampton Roads, ett av hans många specialområden. Han omvärderade den svensk-glorifierande historiesynen att John Ericssons Monitor totalt utklassade sydstaternas Merrimac och därmed nästan avgjorde kriget – nyttigt med sådan källkritik! 

Under kvällen fick publiken lämna in en tipskupong om vem de trodde skulle vinna presidentvalet dagen därpå. 28 deltagare lämnade in sitt tips och alla 28 (!) tippade Obamas seger. De flesta trodde på en mycket knapp seger med ett 10-tal elektorsröster över gränsen 270, det antal som behövs för att vinna. Nu blev ju Obamas seger större, nämligen 332 mot 206 för Romney. I totala antalet röster var dock segern inte lika stor. Obama fick 62 283 914 röster och Romney 58 905 252. 

Birgitta Samuelsson vann tipstävlingen. Hon tippade att Obama skulle få 320 elektorsröster, alltså tolv färre än resultatet. Sedan följde Stina Lundström med 318 och tredjeplatsen delades mellan Mats Parner och Gunnar Lindberg, som tippade 18 elektorer för få resp. 18 för många.

Bara en av de 28, Gunnar Lindberg trodde på en större Obama-seger än den som det blev. Han tippade att Obama skulle få 350 elektorsröster.

De fyra vinnarna får en bok om USA. 

Kjell Fredriksson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s