Program våren 2024

LEIF STINNERBOM OCH SOFIA WIJKMARK
– ATT GESTALTA SELMA

ONSDAG 17 JANUARI, 18.30
Leif Stinnerbom är för de flesta väl känd som konstnärlig ledare för Västanå Teater och Sofia Wijkmark har i sin doktorsavhandling studerat Selma Lagerlöfs produktion runt sekelskiftet. Inställt 2022 så vi provar igen!
LOKAL: Tingvallakyrkan

SOFIA NÄSSTRÖM
– DEMOKRATI OCH IDIOTI

TISDAG 23 JANUARI, 18.30
Vad är demokrati egentligen? I denna föreläsning utvecklas först innebörden av demokrati som rätten att vara människa. Därefter ”idiotin” eller, med ett mer akademiskt språkbruk, urholkningen av det offentliga. Sofia Näsström är professor vid Statsvetenskapliga institutionen, Uppsala Universitet.
LOKAL: Tingvallakyrkan

BO SJÖKVIST
–MARKNADSVARIETÉN , DEN GLÖMDA OCH GÖMDA SVENSKA KULTURSKATTEN

TORSDAG 15 FEBRUARI, 18.30.
Bo är journalist, dokumentärfilmsregissör, författare samt radio- och tv-producent, känd för skildringar av personer och företeelser utanför samhällets mittfåra. ”I väntan på Jan Myrdals död” och ”Ingen tid för kärlek – om Johnny Bode” är några av hans verk. Han är också är upphovsman till SVT-serien Arvinge Okänd.
LOKAL: Tingvallakyrkan

ÅRSMÖTE
Måndagen 18 mars, 18.30
Vi träffas för årsmöte och får musikunderhållning av Johan Fält ca 19.15 (allmänheten välkommen).

CECILIA NAHNFELDT
– DEN EXISTENTIELLA ALLMÄNNINGEN,
OM PLATS FÖR LIVETS SAMTAL

TORSDAG 18 APRIL, 18.30
Vårt samhälle beskrivs ofta som polariserat, politiserat och populistiskt. Men är det hela bilden? Det finns rum för andra samtal där tiden finns för lyhördhet förändring. Hur hittar vi dem och gör dem mer synliga? Cecilia Nahnfeldt är professor i praktisk teologi vid Åbo Akademi.
LOKAL: Tingvallakyrkan

MARGARETHA ULLSTRÖM
–ETT FOLKHEM?

TISDAG 7 MAJ, 18.30.
Margaretha berättar och resonerar kring sin avhandling om brytpunkter och speglingar i 1900-talets ungdomslitteratur. Margaretha Ullström är doktorerad vid Åbo akademi och verksam som universitetsadjunkt i litteraturvetenskap vid Karlstads universitet med inriktning mot barn- och ungdomslitteratur.
LOKAL: Tingvallakyrkan

UTFLYKT TILL HAMMARÖ SKÄRGÅRSMUSEUM
TISDAG 4 JUNI
På eftermiddagen tisdagen den 4.e juni gör vi, med gemensamma bilansträngningar, en kort utflykt till Skärgårdsmuseet på Hammarö där vi får kunnig guidning och gott kaffe med tilltugg. Mer information om tider, kostnad, färdväg mm kommer att finnas på vår hemsida.

Ω Ω Ω
Om inte annat anges är alla föreläsningar avgiftsfria för medlemmar. Icke-medlemmar betalar 50 kronor. Det finns möjlighet att köpa kaffe/te efter föreläsningen.

Program Hösten 2023

OLA LARSMO
– TIO LEKTIONER I SVENSK HISTORIA
TISDAG 5 SEPTEMBER, 19.10

-När politiker börjar tala om historien ska man vara på sin vakt, sade en journalist från Kosovo till författaren Ola Larsmo. Och i samma stund kom det från svenska politiker de mest märkliga påståenden om Sverige under andra världskriget. Det är bakgrunden till Larsmos bok ”Tio lektioner i svensk historia” där han bland annat pekar på att det aldrig funnits ett enda Sverige, utan att historien alltid varit lika komplex som vår egen samtid.
LOKAL: Arenan, Bibliotekshuset

NOBELPRISET I LITTERATUR 2023
TORSDAG 5 OKTOBER 12.15

Traditionsenligt kommer några värmländska läsare att spekulera och resonera inför tillkännagivandet: Vem tror de får Nobelpriset? Vem vill de ska få Nobelpriset? Alla på plats får chans att gissningstävla. Tillkännagivandet kl. 13.00 sänds ut i lokalen. Arrangemanget är avgiftsfritt även för icke-medlemmar.
LOKAL: Akademibokhandeln, Mitt i City

Extra insatt: Pål Jonson ”Försvars- och säkerhetspolitik i en föränderlig tid”

Arenan 14 oktober kl 10.45.

Biljetter kommer enbart att säljas via Scalateaterns biljettservice med följande alternativ:
Västra Torggatan 1, 65225
Tel 054-190080
Denna länk för medlemmar:
https://www.ticketmaster.se/event/647721?CL_ORIGIN=WEB2

Denna länk för icke-medlemmar: https://www.ticketmaster.se/event/647721

Biljetterna kommer att kosta 11:- för medlemmar respektive 65:- kronor för icke medlemmar.
Observera att du som medlem också måste köpa biljett.

JOHAN SVEDJEDAL
– MIN EGEN ELDS KURIR
-HARRY MARTINSSONS FÖRFATTARLIV
TISDAG 24 OKTOBER, KL. 19.10.

Johan Svedjedal är svensk författare och professor i litteraturvetenskap. Här berättar han om sin biografi om sockenungen som blev Nobelpristagare.
Lokal: Arenan, Bibliotekshuset

VÄRMLANDS BOKFESTIVAL
FREDAG – LÖRDAG 17 – 18 NOVEMBER, HELDAGAR

Besök oss på festivalen! Prata en stund eller lös vårt quiz. Man kan också hämta sin medlemsförmån: Förbundets Årsbok 2023, Kristoffer Leandorer Den oavslutade litteraturen. Den kan redan nu hämtas på Kleynes antikvariat, se kleynes.se för tider.
Lokal: Nöjesfabriken. Arrangören fastställer entréavgifter.

NINA OHLIN SCHELLER OCH SOFIA WIJKMARK
– VI LÄSER VÄRMLAND
-PLATSBASERAD LITTERATUR OCH HISTORIEUNDERVISNING FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID
ONSDAG 22 NOVEMBER, KL. 18.30.

Professor Christina Olin Scheller och docent Sofia Wijkmark undersöker hur gymnasieskolans undervisning kan planeras och iscensättas för att fördjupa förståelsen för platsen där vi lever våra liv och hur den formas av människans samspel med naturen.
LOKAL: Tingvallakyrkan

LEIF STINNERBOM OCH SOFIA WIJKMARK
– ATT GESTALTA SELMA
ONSDAG 17 JANUARI, 18.00

Leif Stinnerbom är för de flesta väl känd som konstnärlig ledare för Västanå Teater och Wijkmark har i sin doktorsavhandling studerat Selma Lagerlöfs produktion runt sekelskiftet. Inställt 2022 så vi provar igen!
LOKAL: Värmlands museum

Program Våren 2023

Torsdag 27 april, kl. 18.30
Den otyglade skönheten – fem saker konsten vet om demokratin.


Stefan Jonsson, professor i Etnicitet vid Linköpings universitet och kritiker i Dagens Nyheter föreläser kring sin nyutkomna bok om konstens betydelse för människan, samhället och demokratin (”… i en tid då den behövs som mest).

Lokal: Tingvallakyrkan

Tisdag 9 maj, heldag

Till Lesjöfors Museum

Bussresa till muséet i Lesjöfors. Ciceron är muséets initiativtagare, konstnären Larseric Vänerlöf.

Muséet öppnades i början av 1990-talet och visar ortens och det nedlagda brukets historia med originalobjekt från samhällets olika delar. Miljöer som hemmet, fabriken och kontoret har återskapats. Allt belyser en del av 1900-talets historia med perspektiv på samhällets omvandlingar. Häri ingår också bandyn och dragspelaren Signe Gustafssons samlingar.

Särskild avgift: 100 kronor.

Bindande föranmälan görs senast tisdag 2 maj, kl. 12.00 genom att swisha avgiften till föreningens konto 123 133 5629 (ange ”Lesjöfors” som meddelande). Buss avgår från Norrstrandskyrkan kl. 12.30. Återkomst ca kl. 17.00. Fika ingår.

Hösten 2022

• ONSDAG 21 SEPTEMBER, 18.30
Herman Hesse – sökaren
Gunnel Lindberg Jung, lärare, författare, litteraturvetare mm, berättar om sin bok kring Herman Hesse och dennes liv och verk. Hesse fick 1946 års nobelpris i litteratur för bland annat ”… sin utveckling mot djärvhet och djup [som] tillika företräder klassiska humanistideal och höga stilvärden”. Hans mest kända verk är romanerna Siddharta och Stäppvargen.
LOKAL: Tingvallakyrkan

• TORSDAG 6 ELLER 13 OKTOBER 12.15 [Svenska Akademien bestämmer datum]
Nobelpriset i litteratur 2022
Traditionsenligt kommer några värmländska läsare att spekulera och resonera inför tillkännagivandet: Vem tror de får Nobelpriset? Vem vill de ska få Nobelpriset? Alla på plats får chans att gissningstävla. Tillkännagivandet kl. 13.00 sänds ut i lokalen.
LOKAL: Akademibokhandeln, Mitt i City
Arrangemanget är avgiftsfritt även för icke-medlemmar.

• ONSDAG 19 OKTOBER, 18.30
Se drömmaren!
Peter Lenken, journalist, uppvuxen i Arvika och med en tidigare dokumentärroman om Rackstadskonstnärerna, berättar här om sin roman om Gustaf Fröding och dennes fyra livsstrider, alkoholen, sinnessjukdomen, kärleken och diktandet.
Lokal: Tingvallakyrkan

• FREDAG – LÖRDAG 18 – NOVEMBER, HELDAGAR
Värmlands Bokfestival
Besök oss där!
Förbundets Årsbok 2022, Sofia Häggmans Mumier – fakta, forskning, fiktion finns att avhämta för medlemmar.
Arrangören fastställer entréavgifter.
LOKAL: Nöjesfabriken

• Onsdag 23 november, 18.30
De första
Monica Green, författare och f.d. riksdagsledamot, berättar om sin och Anna Nybergs nyutkomna bok om de kvinnor i modern tid ”som spräckte glastaket”.
LOKAL: Tingvallakyrkan

• MELLANDAGARNA
Att gestalta Selma
Med anledning av Västanå Teaters 50-årsjubileum arbetar vi på ett mellandagssamtal på Värmlands Museum, om utmaningar och lösningar i detta Att gestalta Selma.

Medverkande, datum och klockslag kommer att tillkännages via mejl (till medlemmar), Facebook, föreningens hemsida och i kommunens kalendarium.

Här kan du ladda ned programmet för hösten 2022: